Kun aika jättää

Kun aika jättää -valokuvanäyttely senioreiden yksinäisyydestä Triplassa 5.11.2021-31.1.2022

Valokuvanäyttely kerää yhteen senioreiden kokemukset elämästä ja yksinäisyydestä. Näyttely löytyy Mall of Triplan kolmannesta kerroksesta musiikkimuseon lähettyviltä.

”Mä ajattelen silleen, että ei kaikilla ihmisillä ole onnee rakkaudessa.”

”Tytöt on ollu semmonen tukipilari. Yksi tytöistä kirjotti ylioppilaaks sinä keväänä, kun isänsä oli muutamassa pois. Niin mä muistan aina sen ku mä itkin hirveesti, niin se sanoi ”äiti, me yhdessä kyllä tästä selvitään”.”

”Toiset on pelästyneet niin pahasti koronaa, että eivät tuu ollenkaan ulos. Siinä on se vaara, että erakoituu. Silloin kun tuntuu hirveen pahalta niin mä äkkiä meen ulos ja paan oven kiinni ja lähen kattelemaan muita ihmisiä, että onko niitä vielä jossakin. Sillä tavalla minä torjun yksinäisyyttä ja oon aina torjunu. En jää kotia yksin.”

”Meillä on aivan huikee suhde. Kahdella vanhuksella, minä kahekskytseittemän, hän yheksänkymmentä. Se on jotakin ystävyyttä se. Ja sitä kaivataan täällä joka paikassa.”

”Mullaki oli tuossa ennen koronaa tuo taulu täynnä aktiviteetteja. Joka päivälle jotakin. Nyt siinä on vaan kaksi: maanantai kuntosali ja keskiviikko vesijuoksu ja sitten perjantai on vaan sauna. Kyllä minä olen siitä huolimatta pystyny pitämään semmosen hyvän fiiliksen, että mä en ole masentunu enkä muuta semmosta. Mä oon aatellu vaan, että heti jos mulle tulee tylsä hetki täällä, että nyt en keksi mitään tekemistä, niin mä lähen ulos. Siellä kiertää vaikka korttelia tai kaupunginossaa tai muuta, niin ajatukset vaihtuu kyllä.”

Tietoa näyttelystä

Kun aika jättää –valokuvanäyttely kerää yhteen senioreiden tarinoita elämästä ja yksinäisyydestä. Kuvissa esiintyy muun muassa entinen oopperalaulaja ja pankinjohtaja sekä veteraani.

Näyttelyn nimi kumpuaa ajatuksesta, että yhteiskunta kehittyy ja maailma muuttuu, mutta seniorit jäävät herkästi kehityksen ulkopuolelle.

– Keskustelemme kyllä ikääntyvästä Suomesta ja vanhuksista, mutta harvemmin kuulemme heitä itseään. Halusin luoda alustan niille tarinoille, jotka jäisivät muuten kertomatta ja antaa heille äänen, joita emme muuten kuulisi.

Näyttely toteutetaan yhdessä HelsinkiMission kanssa.

Osallistu taisteluun yksinäisyyttä vastaan

HelsinkiMission tavoitteena on, että kukaan ei jää yksin. Heidän toiminnallaan seniorit saavat apua monella tapaa. Kaksi näyttelyn osallistujia asuvat HelsinkiMission palvelu- ja senioritaloissa. Auta sinäkin osallistumalla HelsinkiMission joulukeräykseen.