Kategoriat
Elämä ja yhteiskunta

Valokuvanäyttely kertoo senioreiden yksinäisyydestä – yksi asia yhdistää

Kun aika jättää –valokuvanäyttely kerää yhteen senioreiden tarinoita elämästä ja yksinäisyydestä. Kuvissa esiintyy muun muassa oopperalaulaja, pankinjohtajaa ja veteraani. Vaikka jokainen tarina ja kokemus on uniikki, toistuu yksi asia kaikilla.

Näyttelyn nimi kumpuaa ajatuksesta, että yhteiskunta kehittyy ja maailma muuttuu, mutta seniorit jäävät herkästi kehityksen ulkopuolelle.

– Keskustelemme kyllä vanhuksista ja ikääntyvästä Suomesta, mutta harvemmin kuulemme heitä itseään. Halusin luoda alustan niille tarinoille, jotka jäisivät muuten kertomatta ja antaa heille äänen, joita emme muuten kuulisi, sanoo valokuvaaja Cecilia Strömman.

Ikääntyneiden yksinäisyys on lisääntynyt koronapandemian aikana, ilmenee Terveyden ja hyvinvointilaitoksen asiantuntijaraportista. Yksinäisyys on yhteiskuntamme suurimpia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, joka vaatii tehokkaita toimenpiteitä myös koronarajoitusten purkaantuessa.

– Korona nousi kaikissa haastatteluissa. Se tyhjensi palvelutalon asukkaiden kalenterit kokoontumisista ja yhteisistä hetkistä ja ajoi monet neljän seinän sisään. Mutta toivoakin on. Kaikissa tarinoissa toistuu sama viesti: pystymme kaikki itse torjumaan yksinäisyyttä, omaa ja muiden, olemalla aktiivisia. Hakemalla ja antamalla seuraa. Yksinkertainen totuus on se, että yhdessä olemme enemmän, Strömman päättää.

Näyttely toteutetaan yhdessä HelsinkiMission kanssa, joka auttaa senioreita ja taistelee yksinäisyyttä vastaan.

– Tarve yksinäisyyden vähentämiselle on erityisen suuri nyt, kun voimme yhteiskuntana ottaa askelia kohti uutta normaalia. Senioreiden yksinäisyys ei kuitenkaan itsestään vähene tulevina vuosina, ja tähän tarvitsemme ratkaisuja senioreiden omia kokemuksia kuullen. Haastava tilanne on jo nyt osoittanut vapaaehtoistyön merkityksen senioreille kohtaamisten ja vuoropuhelun mahdollistajana, toteaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Kun aika jättää –valokuvanäyttely on esillä Mall of Triplassa 5.11.–31.12.2021.


Lisätietoa:
Tuula Colliander
toiminnanjohtaja
HelsinkiMissio
+358 40 575 3626
tuula.colliander@helsinkimissio.fi

Cecilia Strömman
Valokuvaaja
+358 44 352 2175
cecilia.stromman@gmail.com

Tekijä Cecilia

“How vain it is to sit down to write when you have not stood up to live.”
― Henry David Thoreau

2 vastausta aiheeseen “Valokuvanäyttely kertoo senioreiden yksinäisyydestä – yksi asia yhdistää”

Hienoa Cessi! Olet tehnyt upeaa työtä nostamalla ajankohtaisen aiheen pöydälle. Odotan innolla näyttelyyn (livenä) tutustumista, ja olen suunnattoman ylpeä sinusta, olet onnistunut välittämään aitoa inhimillisyyttä 😊 terveisin mamma

Kiitos mamma, miten ihanasti sanottu! 😍 Sä olet tsempannut mua koko tän homman läpi ja se on ollut valtavan iso ja tärkeä asia. Kohta nähdään! 💙

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s